Meer dan honderd Koerdische politici gearresteerd – 44 doden bij dubbele aanslag

Meer dan honderd Koerdische politici gearresteerd - 44 doden bij dubbele aanslag

In heel Turkije zijn vanmorgen meer dan honderd mensen gearresteerd bij politieraids tegen leden van de pro-Koerdische partij Democratische Volkspartij (HDP), zo heeft het staatspersbureau Anadolu bericht. Onder de 118 arrestanten waren er meerdere functionarissen in gemeentediensten. Er waren 17 arrestaties in de hoofdstad Ankara, 20 in Istanboel. Verder waren er raids in Adana, Manisa en Mersin. Onder de beschuldigingen tegen hen was er het verspreiden van propaganda ten gunste van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK, of lidmaatschap van die partij.

Sinds de mislukte coup van 15 juli viseert het Turkse regime de HDP door meedere nationale leiders en plaatselijke functionarissen te arresteren. Niettemin heeft de HDP duidelijk geen uitstaans met de mislukte coup terwijl de partijleiders erop hameren geen banden met de PKK te hebben.

De arrestaties komen er ook na de dubbele aanslag in Istanboel in het weekeinde waarbij volgens een nieuwe balans 44 mensen zijn omgekomen. De radicale Koerdische organisatie Valken van de Vrijheid van Koerdistan heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist.

Onder de 44 doden zijn er 36 politieagenten en acht burgers, zo heeft volgens Anadolu minister van Volksgezondheid Recep Akdag gezegd.

bron: Belga