IMF-voorzitter Lagarde voor rechter in zaak-Tapie

IMF-voorzitter Lagarde voor rechter in zaak-Tapie

IMF-voorzitter Christine Lagarde is vandaag voor de rechter in Parijs moeten verschijnen in de zaak-Tapie. “Ik heb niet de bedoeling om te zwijgen”, verklaarde ze aan rechtbankvoorzitter Martine Ract Madoux. Lagarde, in het donker gekleed met kleurrijke sjaal, leek erg ontspannen en glimlachte naar de camera’s. Lagarde zou zich in 2008, als toenmalig Frans Economieminister, bij een arbitragebeslissing in een zaak rond zakenman Bernard Tapie schuldig gemaakt hebben aan “verzuim”. Tapie kreeg toen 404 miljoen euro toebedeeld van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais, na een dispuut over de verkoop van zijn aandelen in sportfirma Adidas. Lagarde zou te weinig gedaan hebben om de compensatiedeal tegen te houden. Die wordt gezien als een beloning voor de steun van Tapie aan toenmalig president Nicolas Sarkozy.

Lagarde zelf heeft altijd elke beschuldiging afgewezen. Als oud-minister moet ze verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR). Ze riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro.

Het proces loopt tot 20 december. Tot die tijd neemt Lagarde “verlof” bij het IMF. Het fonds behoudt het vertrouwen in zijn topvrouw, maar het is niet duidelijk wat er zal gebeuren als ze effectief veroordeeld wordt.

bron: Belga