Advocate Syrische familie verhoogt druk op Francken met betalingsbevel

Advocate Syrische familie verhoogt druk op Francken met betalingsbevel

Advocate Mieke Van den Broeck bevestigt dat indien het Syrische gezin in Aleppo dat zij vertegenwoordigt vandaag geen visum krijgt, ze morgen een bevel tot het betalen van 20.000 euro door een deurwaarder laat betekenen aan staatssecretaris Theo Francken. Ze zegt ook dat het appartement van het gezin gisteren onder vuur genomen is en verhoogt de druk op premier Charles Michel om het gezin een uitweg te bieden. “Gisteren om 11h00 werd het appartement waar onze cliënten zich bevonden onder vuur genomen. Gelukkig werden zij niet gewond. Dit incident verhoogt de dringendheid en de uitzonderlijke situatie en verhoogt de noodzaak tot het vinden van een oplossing”, luidt het in een persbericht. “Gezien de houding van de staatssecretaris Theo Francken, die blijft weigeren om de verschillende arresten te respecteren, vragen wij dat de eerste minister Michel het dossier in handen neemt en een visum aflevert.”

De advocate herinnert eraan dat een dwangsom een sanctie is en geen schadevergoeding. Op dit moment staat de teller al op 20.000 euro, maar het gezin wil dat geld niet en zal het aan een goed doel geven, aldus Van den Broeck. Haar cliënten wensen slechts “te ontsnappen aan de oorlog en wensen hun kinderen in veiligheid te brengen”.

Premier Charles Michel en staatssecretaris Francken hebben nog geen formeel voorstel ontvangen, zo luidt het op hun kabinetten. Voorlopig reageren ze dan ook niet op de vraag van de advocaten om de piste van het humanitaire visum te verlaten en een ander doorgangsbewijs aan te bieden.

bron: Belga