Aantal migranten in 10 jaar tijd wereldwijd met 0,6 procent gestegen

Aantal migranten in 10 jaar tijd wereldwijd met 0

Het aantal migranten is in 10 jaar tijd wereldwijd met 0,6 procentpunt gestegen. Dat blijkt vandaag uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). In 2015 leefde 3,3 procent van de wereldbevolking – of 245 miljoen mensen- buiten zijn of haar geboorteland, in 1995 was dat nog 2,7 procent. Om met het almaar grotere aantal migranten om te gaan, roept de Oeso de internationale gemeenschap op om beter samen te werken. Uit het Oeso-rapport blijkt dat het aantal migranten afkomstig uit ontwikkelingslanden op 20 jaar tijd stabiel is gebleven. Het gaat om zowat 80 procent van het totaal. Wel is de stroom vanuit de ontwikkelingslanden richting de hoge inkomenslanden fors groter geworden: 20 jaar geleden ging het nog om 36 procent van de totale migratie, in 2015 was dat meer dan de helft (51 procent). De Indiërs vertegenwoordigden in 2015 de grootste diaspora, met 15,6 miljoen migranten.

Volgens de Oeso zal het aantal migranten in de komende jaren alleen maar meer stijgen. De organisatie pleit er daarom voor om de internationale samenwerking op het vlak van migratie te versterken. Concreet wil de organisatie onder meer betere afspraken rond de bescherming van de rechten van migranten, en meer visumakkoorden.

Tot slot breekt de Oeso een lans voor een algemeen kader om vluchtelingencrisissen -waar veel Europese landen de laatste jaren mee te maken kregen- beter te kunnen beheersen. De Oeso benadrukt wel dat dergelijke crisissen “eigen zijn aan economische vluchtelingen” en “slechts een klein deel van de totale wereldwijde migratie vertegenwoordigen”.

bron: Belga