Amerikaanse maakt kans op Oscar-nominatie voor zowel beste actrice als acteur

Kelly Mantle kan voor een primeur zorgen: dankzij haar rol in ‘Confessions of a Womanizer' kan ze – in theorie – genomineerd worden voor de Oscar voor zowel beste mannelijke bijrol als beste vrouwelijke rol. Of dat ook effectief zal gebeuren, valt nog af te wachten.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

De genderfluïde Mantle werd als man geboren en was eerder al in enkele Amerikaanse tv-shows te zien. Onlangs vertolkte ze in ‘Confessions of a Womanizer' een transgenderprostituee. Haar personage is noch mannelijk, noch vrouwelijk. Mantles manager besloot de Oscar-academie te vragen of een nominatie in de categorieën van beide geslachten mogelijk zou zijn.

Daar kreeg hij een positief antwoord op, wat er meteen voor zorgt dat Mantle de eerste ooit zou zijn die op beide categorieën aanspraak maakt. Het zou evenwel niet mogelijk zijn om twee nominaties binnen één divisie te krijgen. Zo kan de actrice voor beste vrouwelijke rol en beste mannelijke bijrol worden genomineerd.

Geen zekerheid

Dat Mantle de nominaties ook zal binnenhalen, is nog maar de vraag. De film ‘Confessions of a Womanizer' heeft voorlopig niet veel fans. Ook de acteerprestatie zelf wordt niet meteen de hemel in geprezen.

Het is niet de eerste transgender en genderfluïde personage dat genomineerd wordt. Hilary Swank in ‘Boys Don't Cry' en Eddie Redmayne in ‘The Danish Girl' gingen haar al vooraf. Transgender Linda Hunt won in 1982 de Oscar voor haar rol als mannelijke dwerg in ‘The Year of Living Dangerously'.