Gezondheid Vlaming gaat erop vooruit

Gezondheid Vlaming gaat erop vooruit
Joggers trotseren de Brusselse sneeuw. Belga / D. Waem

Op het vlak van beweging, tabak, drugs en alcohol scoort de Vlaming beter dan in 2004. Toch kampen er nog te veel mensen in Vlaanderen met overgewicht of problematisch drankgebruik.

Vergeet de koteletten, trappisten en ‘couch potatoes’. De Vlaming is in vergelijking met 2004 steeds gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. We consumeren meer fruit en drinken meer water, maar blijven wel worstelen met de doelstellingen voor groenten en melkproducten. Dat stelt het Agentschap Zorg en Gezondheid in een onderzoek naar de Gezondheid van de Vlaming.

Over het algemeen scoort Vlaanderen goede punten. Alle leeftijdsgroepen halen de aanbevelingen voor fysieke activiteit en het aantal Vlamingen dat te vaak en te lang stilzat nam af.

Een pintje te veel

Maar het is niet al goed nieuws wat de klok slaat. Hoewel we minder roken, grijpt 20% nog steeds naar een sigaret en is het aantal 15- en 16-jarigen dat het afgelopen jaar cannabis rookte, licht gestegen van 19% in 2007 naar 20% in 2011.

Ook het gebruik van alcohol blijft voor velen een probleem. In 2004 dronk 6% te veel, terwijl dat tien jaar later maar liefst 10% was. Opvallend is dat vooral bij mannen die negatieve trend zich fors doorzet: van 8% in 2004 tot 15% in 2013. Het problematisch drinkgedrag is bij mannen daarmee drie keer zo groot als bij vrouwen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil minder inzetten op meetbare doelstellingen en meer op engagementen.