Geen gsm meer op de fiets in Nederland

De Nederlandse regering wil gsm'en op de fiets verbieden. Tegen 2017 moet er een wettekst zijn.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft in een brief aan de Tweede Kamer, die te vergelijken is met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, laten weten te werken aan een wetgevend initiatief dat het gsm'en op de fiets verbiedt. Fietsers die met hun smartphone bezig zijn, houden hun aandacht immers onvoldoende op de weg. De minister heeft aan experts gevraagd of een verbod mogelijk is. Begin dit jaar had ze nog gezegd dat een verbod onmogelijk te controleren was.

Handenvrij bellen

Ook handenvrij bellen of andere activiteiten met de gsm uitoefenen met een gsm-houder, kan niet. Het grootste gevaar dat verbonden is aan gsm'en tijdens het fietsen, blijkt immers te liggen in het bedienen van het touchscreen. Een houder verandert daar niets aan. Wat wel kan is handenvrij bellen met een headset op je hoofd.

Gevaarlijk

Uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat kinderen die hun ‘mobieltje' gebruiken om te ‘appen' op de fiets meer kans maken om in een ongeluk te belanden dan hun leeftijdsgenoten die de telefoon opgeborgen laten. Smartphonegebruik zou zelfs een rol spelen bij een op de vijf fietsongelukken waarbij kinderen of jongeren betrokken zijn.

In België is fietsen met je mobiele telefoon in de hand verboden. Je riskeert een boete van 110 euro als je toch betrapt wordt.