Anderlecht en Gent loten zware tegenstanders

BELGA / V. LEFOUR

De zestiende finales van de Europa League beloven geen pretje te worden voor Anderlecht en AA Gent. Bij de loting rolden Zenit en Tottenham uit de trommel, terwijl Racing Genk het opneemt tegen Astra Giurgiu.

Het is geen toeval dat de Limburgers bij de loting in het Zwitserse Nyon een minder zware tegenstander toebedeeld kregen. In tegenstelling tot Anderlecht en Gent plaatste Genk zich als groepswinnaar voor de zestiende finales, waardoor het als reekshoofd van een beschermde status kon genieten.

Met Astra Giurgiu kwam een haalbare kaart uit de bus, al schakelde de Roemeense kampioen eerder dit seizoen wel de Engelse subtopper West Ham uit. In de groepsfase werd Giurgiu tweede in groep E, na AS Roma.

Op papier wordt het voor de twee andere Belgische clubs een stuk moeilijker om zich bij de laatste zestien te scharen. Zo neemt Anderlecht het op tegen de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg, dat het de voorbije jaren al vaker ontmoette.

Van de vorige vier confrontaties met het team van Axel Witsel (foto links) en Nicolas Lombaerts (rechts) gingen er drie verloren. De Brusselaars hebben wel het voordeel dat de Russische competitie voor een lange winterstop staat en Zenit mogelijk wat matchritme zal missen.

AA Gent mag de mooiste affiche tegemoetzien. De Buffalo’s nemen het op tegen het Engelse Tottenham, de werkgever van Rode Duivels Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Mousa Dembélé. De Spurs worden opgevist uit de Champions League, waar ze pas derde werden in hun groep.

De uitwedstrijd zal overigens niet op White Heart Lane gespeeld worden, maar wel in het beroemde Wembley-stadion. De Spurs werken er dit seizoen hun Europese duels af omdat hun eigen stadion verbouwd wordt.

De heenwedstrijden vinden plaats op donderdag 16 februari. De terugwedstrijden staan een week later gepland, op 23 februari.