WB schaatsen Heerenveen - Bart Swings verlaat Heerenveen zonder podiumplaats

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst dit seizoen heeft Bart Swings een wereldbekermanche afgesloten zonder podiumplaats. In de spiksplinternieuwe schaatshal van Heerenveen was de zesde plek op de massastart Swings' beste klassering. Nadat de manches in Harbin en Nagano wel ereprijzen hadden opgeleverd, zag de best Belgische schaatser af van een reis naar Astana om zich te prepareren voor de krachtmeting in Thialf. Maar na vergeefse pogingen op de 1.500 meter en de massastart greep hij ook op de eerste tien kilometer van het voorolympische schaatsjaar mis.

Swings eindigde in 13:15.27 als achtste in de door olympisch kampioen Jorrit Bergsma gewonnen race. Met 12:52.20 benaderde de Nederlander het baanrecord van de afwezige Sven Kramer tot op zeven seconden. De tweede plaats was voor Bergsma's landgenoot Erik-Jan Kooiman, de derde voor de in Nederland geboren Canadees Ted-Jan Bloemen.

Het gaat momenteel niet helemaal naar wens bij Swings. Volgens coach Jelle Spruyt ligt dat aan zijn techniek. "Bart heeft problemen met de timing. Daar moeten we de komende weken aan gaan werken." Het komt erop neer dat Swings niet de rust neemt om de schaatsslag af te maken, hetgeen goed merkbaar was op de 1.500 meter. Waarschijnlijk laat hij bij de WK in Gangneung de langste afstand schieten. "Het programma is ongunstig", verklaart Spruyt. "Eerst de 5.000 meter, dan de 10.000 en vervolgens de 1.500 meter. Een start op de zware tien kilometer zou zijn kansen op de 1.500 meter verminderen."

Voor Swings staat er bovendien de massastart op het programma. Dat de schaatsers zich via een halve eindstrijd voor de finale moeten plaatsen, bevalt schaatser en coach niet. "Dat is te veel", meent Spruyt, die anders altijd hoog opgeeft van het recuperatievermogen van zijn pupil.

.

bron: Belga