Visum Syrisch gezin - Michel verloochent principes van vaders van het liberalisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Charles Michel volgt de vaders van het liberalisme niet meer, die wisten dat de rechterlijke macht de ultieme garantie is voor menselijke waardigheid, de vrijheid en de fundamentele rechten." Dat verklaarde partijvoorzitter Olivier Maingain zondag op een congres van DéFI in een reactie op de polemiek van de afgelopen week over de weigering van een humanitair visum voor een Syrisch gezin en de controversiële campagne van N-VA als steun voor staatssecretaris Theo Francken. Maingain hekelde het stilzwijgen van Charles Michel, "de spookpremier van een land in verval", die verworden is tot de "meest ijverige dienaar" van de N-VA. Die partij legt haar wil op via de dictaten van patijvoorzitter Bart De Wever en de acties van Theo Francken, "vriend van het Vlaams Belang", die "het gerecht beschimpt en de opdracht van de rechters beledigt".

De DéFI-voorzitter haalde scherp uit naar de MR die niet optreedt tegen een regering die "de overname van België door Vlaanderen" organiseert. Maingain verwees naar de hervorming van het wetenschaps- en ruimtevaartbeleid ten nadele van de Waalse bedrijven, de stiefmoederlijke behandeling van het spoor in Wallonië en het uitbesteden van een rist taken van Defensie, waarvan DéFI vreest dat ze enkel Vlaanderen ten goede komt, en tot slot de aanslag op het imago van de culturele instellingen in Brussel.

Voor Maingain voert N-VA samen met CD&V het confederalisme definitief in, waardoor de volledige macht ten dienste van Vlaanderen wordt geplaatst. Dat alles wordt mogelijk gemaakt door een MR, die te lijden heeft onder "twijfelachtige affaires". Maingain verwees naar de eerdere problemen van Serge Kubla in Congo en recent Kazachgate met Armand De Decker. De MR doet het volgens hem niet beter dan de PS van Jean-Claude Van Cauwenberghe en diens ontsporingen in het bestuur.

DéFI deed zondag een aantal voorstellen om de regels van goed bestuur in Wallonië en Brussel te verbeteren. Die worden besproken tijdens een congres in februari.

bron: Belga