Verkiezingen Roemenië – Stembureaus geopend

In Roemenië zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Ruim 18 miljoen stemgerechtigden mogen zich uitspreken of de sociaaldemocraten van de PSD of hun centrumrechtse tegenstanders van de PNL de regering mogen samenstellen. Uit de peilingen blijkt dat de PSD met voorsprong favoriet is. De Nationaal-Liberale Partij PNL ziet de stembusslag als richtingbepalend voor de strijd tegen corruptie. Ze vreest dat met een PSD-overwinning de oprdacht van Justitie om corruptie aan te pakken bemoeilijkt zal worden. De partijloze Dacian Ciolos, die een regering van technocraten leidt, heeft de steun van alle partijen. De vroegere eurocommissaris Ciolos hoopt, met hulp van de PNL, verder te kunnen regeren.
Ciolos werd een jaar geleden tot premier gekozen nadat de regering van sociaaldemocraat Victor Ponta door straatprotest en aantijgingen van corruptie tot ontslag was gedwongen. Ponta gaf er destijds meteen ook de brui aan als leider van zijn PSD-partij. Hoewel zijn PSD geen figuur naar voren heeft geschoven als kandidaat-premier, staat ze op kop in de peilingen. De partij zou op 40 procent van de stemmen uitkomen, net iets meer dan de twee huidige regeringspartijen samen.
Intussen is ook in Roemenië een nieuwe hond in het kegelspel opgedoken: de USR, amper een half jaar oud en dus nog onbezoedeld, zou meteen met een vijfde van de stemmen aan de haal gaan.
De stembureaus zijn om 6 uur geopend, en blijven tot 20 uur open. Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste resultaten van de exitpolls verwacht. De eerste prognoses worden verwacht in de nacht van zondag op maandag.

bron: Belga