Langste spoortunnel ter wereld open voor verkeer in Zwitserland

De langste tunnel ter wereld, die het verkeer tussen het noorden en zuiden van Europa beter moet doen verlopen, is sinds zondag open voor het verkeer. Dat maakten de Zwitserse Federale Spoorwegen (SBB) bekend.
De GBT-tunnel (Gotthard-basistunnel) tussen de steden Zurich en Lugano is 57 kilometer lang en steekt het Gotthardmassief in de Alpen door. “Het is Kerstmis!”, zei SBB-baas Andreas Meyer na de eerste reis van een reizigerstrein tussen Zurich en Lugano zondagochtend.
“Dankzij de tunnel genieten onze klanten van goederen- en reizigersvervoer van een groter aantal en meer betrouwbare verbindingen. Ook wordt hun reistijd korter”, zegt de SBB.
De Zwitserse bondspresident Johan Schneider-Ammann huldigde de tunnel in juni in, samen met de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern.
De kolossale onderneming duurde 17 jaar en kostte 11 miljard euro. De nieuwe Rijn-Alpencorridor verbindt de Noordzee rechtstreeks met de Middellandse Zee, de haven van Antwerpen met die van Genua. Iedere dag zullen meer dan 200 goederentreinen door de tunnel rijden, aan 100 kilometer per uur, en een 50-tal reizigerstreinen, aan maximaal 200 kilometer per uur.
Na de Zwitserse GBT-tunnel zijn de langste tunnels ter wereld de Seikan-tunnel in Japan (53,9 kilometer) en de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië (50,5 kilometer).

Bron: Belga