Kirgizisch omstreden grondwetshervorming haalt het in referendum

In een referendum hebben de inwoners van Kirgizië zondag ingestemd met controversiële wijzigingen aan de grondwet. Uit cijfers van de Kirgizische centrale kiescommissie, bij 95 procent van de stemmen geteld, heeft zowat 78 procent voor de wijzigingen gestemd, zegt het Russische nieuwsagentschap Tass. De grondwetswijzigingen versterken de positie van de premier in het land, dat als de enige democratie wordt beschouwd in Centraal-Azië. Tegenstanders vermoeden dat de Kirgizische president Almazbek Atambajev zelf premier wil worden, zodra zijn presidentschap in 2017 afloopt. De president zelf verzekerde tot op vandaag dat hij niet de intentie heeft premier te worden.
Een huwelijk is voortaan ook een contract tussen een “man en een vrouw”, in plaats van “tussen twee personen”, zoals dat eerder was omschreven. Dat ontlokte kritiek van onder meer de Raad van Europa.
Slechts veertig procent van de kiezers brachten ook daadwerkelijk een stem gaan uit. Een laag cijfer, maar volgens de kiescommissie geen reden voor een ongeldig referendum.
Kirgizië (of Kirgistan) telt zes miljoen inwoners. In 25 jaar onafhankelijkheid maakte het land twee revoluties mee.

Bron: Belga