Aanslag Besiktas-stadion - Meerdere doden bij dubbele aanslag in Istanboel, zegt Erdogan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de dubbele aanslag in het hart van Istanboel zijn meerdere mensen om het leven gekomen. Dat deelde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mee in een verklaring, zonder te verduidelijken om hoeveel slachtoffers het gaat. "Helaas zijn er martelaren en gewonden", aldus Erdogan, die spreekt van "de meest afschuwelijke manifestatie van terrorisme".

Erdogan zegt niet hoeveel dodelijke slachtoffers er vielen, de Turkse media hebben het over minstens 13 doden. Eerder op de avond kwam de Turkse overheid wel met een officieel aantal gewonden van 20, maar de zender CNN Türk heeft het intussen over 70 gewonden.

Zaterdagavond gebeurden er twee explosies in Istanboel, waar dit jaar al meerdere aanslagen plaatsvonden. Een bomauto ontplofte rond half negen Belgische tijd vlakbij het Besiktas-voetbalstadion. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu was het doelwit van die aanslag een transportwagen van de politie. Wat later vond in het nabijgelegen Macka-park een tweede ontploffing plaats, volgens Soylu vermoedelijk het werk van een zelfmoordterrorist.

"Het lijkt erop dat de ontploffingen, die vlak na de match tussen Besiktas en Bursaspor gebeurde, het doel hadden zoveel mogelijk slachtoffers te maken", zo gaat Erdogan verder in zijn mededeling.

De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar Erdogan waarschuwt dat de daders streng bestraft zullen worden. "De naam van de terroristische organisatie die deze laffe aanval pleegde is volstrekt onbelangrijk. Zolang er maar geen twijfel over bestaat dat we deze terroristische organisaties en de personen die erachter zitten zullen verslaan."

Bron: Belga