'Toni Erdmann' triomfeert op European Film Awards 2016

De Oostenrijks-Duitse tragikomedie 'Toni Erdmann' van Maren Ade heeft vijf awards gewonnen op de 29ste European Film Awards in het Poolse Wroclaw, de Europese cultuurstad van 2016.
door
Ruth
Leestijd 2 min.

De film won in de categorieën 'Europese film', 'Europese regisseur', 'Europese actrice' (Sandra Hüller), 'Europese acteur' (Peter Simonischek) en 'Europese scenarist'.

"De weg was lang bij het schrijven van dit scenario", benadrukte de Duitse Maren Ade toen ze haar eerste award van de avond in ontvangst mocht nemen, met name de prijs voor 'Europese scenarist'.

"Dankjewel Maren Ade voor het geweldige personage dat je voor me schreef", zei Peter Simonischek toen hij de prijs van 'Europese acteur' in ontvangst nam, kort voordat zijn tegenspeelster Sandra Hüller de prijs van 'Europese actrice' in ontvangst mocht nemen. De twee awards werden uitgereikt door de Vlaamse actrice Veerle Baetens (die op de European Film Awards van 2013 de prijs voor beste actrice in ontvangst mocht nemen), en de Ierse acteur Liam Cunningham.

Aan het einde van de avond werd Maren Ade bekroond tot 'Europese regisseur'. De prijs voor 'beste Europese film' werd aan Ade overhandigd door de Belgische actrice Cécile de France.

'Toni Erdmann' gaat over Ines, een zakenvrouw in Boekarest, die haar vader onverwacht ziet opduiken. Hij begint zich vervolgens te moeien met haar leven, wat Ines doet nadenken over zichzelf.

 

AFP / J. Skarzynski

De Ierse acteur Pierce Brosnan, die meerdere malen in de rol kroop van geheim agent James Bond, heeft tijdens de prijsuitreiking de 'European Achievement in World Cinema' gekregen als erkenning voor zijn "rijke en uitgebreide carrière voor maar ook achter de camera".

"Sinds ik 17 jaar oud was had ik het brandende verlangen om acteur te worden", aldus een zichtbaar bewogen Brosnan, die vervolgens een woord van dank richtte aan zijn echtgenote.

In Wroclaw werden zaterdagavond in totaal 20 prijzen uitgereikt. In de categorie 'komedie' won 'A man called Ove' van Hannes Holm, terwijl de prijs voor 'beste documentaire' ging naar 'Fuocoammare' van Gianfranco Rosi, over de vluchtelingenproblematiek in Lampedusa.

België heeft geen prijzen in de wacht kunnen slepen.