Trump president-elect – Rusland mengde zich bij verkiezingen om Trump te doen winnen

Trump president-elect - Rusland mengde zich bij verkiezingen om Trump te doen winnen
Trump president-elect - Rusland mengde zich bij verkiezingen om Trump te doen winnen

Een geheim verslag van de CIA concludeert dat Rusland zich bemoeide met de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan de overwinning te helpen. Dat meldde de Washington Post vrijdag. De krant publiceerde het artikel nadat president Barack Obama de geheime diensten had gevraagd een “omvattend” onderzoek te voeren naar de hackerspraktijken waarvan zijn Democratische partij tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen het slachtoffer werd. Het team van Trump heeft de conclusies van het verslag meteen verworpen, en zei dat de analisten die tot dit besluit kwamen “dezelfde zijn als diegenen die dachten dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte”.
Volgens Washington Post bezorgden personen met banden met Moskou aan Wikileaks gehackte e-mails van de account van John Podesta, de voormalige campagnedirecteur van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. CIA-agenten zeiden tijdens een briefing aan Amerikaanse senatoren dat het “vrij duidelijk” was dat Moskou Trump aan de overwinning wou helpen, schrijft Washington Post.
De krant voegt er wel aan toe dat het niet om een echt rapport gaat, en dus niet het standpunt van de zeventien agentschappen van de inlichtingendienst vertolkt. Ook blijven er volgens de krant heel wat vragen onbeantwoord. Zo bewijst het verslag niet dat het Kremlin tussenpersonen zou hebben “opgedragen” de gehackte e-mails aan Wikileaks te bezorgen.

Bron: Belga