Trump president-elect - Exxon-CEO Rex Tillerson wordt Trumps Buitenlandminister

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rex Tillerson, CEO van Exxon Mobil, zal naar alle waarschijnlijkheid benoemd worden tot Donald Trumps minister van Buitenlandse Zaken. Dat melden twee bronnen die dicht bij de machtsoverdracht staan zaterdag aan NBC News. In een portret, van dinsdag, beschrijft de Wall Street Journal Tillerson als een doorgewinterde dealmaker die nauwe banden met Vladimir Poetin en andere wereldleiders onderhoudt. Zijn beleid zou, nog volgens de WSJ, de Amerikaanse buitenlandse belangen "kunnen herdefiniëren". De bronnen beklemtonen wel dat niets definitief is zolang er geen officiële aankondiging van Trump is, waarschijnlijk volgende week. De 64-jarige Tillerson kwam in 2004 aan de top van het Texaanse oliebedrijf. Hij heeft zijn hele carrière voor het bedrijf gewerkt en heeft geen regeerervaring. Hij kent Poetin al van toen hij voor Exxon in Rusland werkte, toen nog geleid door Boris Jeltsin. Een jaar nadat Exxon in 2011 toegang kreeg tot Russische oliegebieden in het Noordpoolgebied en het Russische staatsoliebedrijf Rosneft kon investeren in Exxon-concessies wereldwijd, kreeg Tillerson van het Kremlin de "Orde van de Vriendschap".

Trump zag Tillerson zaterdag in de Trump Tower in New York, bevestigde de woordvoerder van de president-elect. Het is niet bekend wat Tillersons opvattingen over buitenlands beleid zijn, al is hij wel een tegenstander van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Hij staat ook bekend als een vurig aanhanger van vrijhandel, terwijl Trump zich al herhaaldelijk uitsprak tegen vrijhandelsakkoorden.

Het Trumpkamp is al weken bezig met zoeken naar de opvolger van John Kerry. Onder meer de vroegere presidentskandidaat voor de Republikeinen Mitt Romney en oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani waren in de running. Vrijdag nog meldde Giuliani dat hij zich terugtrok.

John Bolton, onder Bush de Amerikaanse VN-ambassadeur, wordt Tillersons adjunct.

Volgens Ian Bremmer, politiek wetenschapper en professor aan New York University, heeft Tillerson "van alle Amerikanen de beste persoonlijke band met Poetin. Grote, grote veranderingen op komst." Vanwege de wereldwijde activiteiten van Exxon wordt al gevreesd voor belangenconflicten.

bron: Belga