Presidentsverkiezingen Gambia – Verkozen president Barrow roept Jammeh op nederlaag te aanvaarden

De vorige week tot president van Gambia verkozen Adama Barrow heeft zijn tegenstander, dictator Yahya Jammeh, opgeroepen zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen te erkennen en af te zien van zijn vraag om nieuwe verkiezingen te organiseren. Zijn eigen aanhangers heeft hij opgeroepen tot kalmte. Na een overleg met de rest van de oppositie vroeg Barrow dat Jammeh “de wil van het volk” zou aanvaarden. Nog volgens Barrow heeft Jammeh, die het land 22 jaar met ijzeren vuist leidde, niet de grondwettelijke macht om op te roepen tot nieuwe verkiezingen. “De IEC, de onafhankelijke kiescommissie, is de enige autoriteit die de resultaten kan aankondigen en een winnaar kan uitroepen”, beklemtoonde Barrow. “Dat heeft ze ook gedaan, en ik ben nu de verkozen president.”
Barrow vroeg de Gambianen om over te gaan tot de orde van de dag, en zijn aanhangers om “discipline en volwassenheid”.
“President Jammeh is de aftredende president”, aldus nog Barrow. “Hij moet de uitvoerende macht op het einde van zijn mandaat in januari aan mij afstaan.” Hij zei verder nog een “communicatiekanaal” met hem geopend te hebben om hem “te overtuigen een kalme machtsoverdracht te faciliteren”.
“Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel”, zei Jammeh vrijdag op de staatstelevisie. Volgens Jammeh zijn er “onaanvaardbare fouten” gebeurd bij de kiescommissie.
Jammeh weigerde een delegatie van de landenorganisatie ECOWAS zaterdag toegang tot het land. Het vliegtuig van die delegatie, geleid door de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en Ernest Bai Koromo, president van Sierra Leone, mocht niet landen in Banjul.

Bron: Belga