Presidentsverkiezingen Gambia - Jammah betwist resultaten week na erkenning nederlaag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Gambiaanse uittredende president Yahya Jammeh kondigde vrijdag aan de verkiezingsuitslag van 1 december te betwisten, een week nadat hij zijn nederlaag tegenover zijn tegenstander Adama Barrow erkende. "Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel", zei Jammeh op de staatstelevisie.

Als reden gaf hij onregelmatigheden in het verkiezingsproces op. "Ons onderzoek onthulde dat in sommige gevallen aan kiezers werd gezegd dat de oppositie al gewonnen was, waarop mensen naar huis keerden", aldus Jammeh, die ook beweerde dat het aantal stembiljetten niet overeenkwam met het nationale kiesregister.

Jammeh bestuurde het West-Afrikaanse land 22 jaar lang met harde hand, en verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo's te onthoofden. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij "een miljard jaar" zou regeren. Een dag na de verkiezingen gaf hij zijn nederlaag tegenover Barrow echter toe.

De Gambiaanse rechtbanken zijn intussen al gestart met het vrijlaten van politiek gevangenen die vastzaten omdat ze protesteerden tegen de regering van Jammeh, een verkiezingsbelofte van Barrow.

Bron: Belga