EU Hof van Justitie moet zich uitspreken over humanitaire visa

EU Hof van Justitie moet zich uitspreken over humanitaire visa

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen stelt, in een ander dossier dan dat van het Syrisch gezin waarvoor staatssecretaris Francken humanitaire visa weigert, het Europees Hof van Justitie een prejudiciële vraag over het afleveren van humanitaire visa in een derde land. Dat meldt een regeringsbron aan Belga, die daarmee een bericht van Le Soir bevestigt. In dit andere dossier eist de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen niet dat de staat humanitaire visa aflevert in het buitenland, maar wilde hij vooraleer zich uit te spreken eerst een vraag voorleggen aan het Europees Hof van Justitie. De beslissing wordt verwacht binnen drie tot vier maanden.

De federale regering blijft ondertussen de uitvoering weigeren van een arrest van het Brusselse hof van beroep dat de regering verplichtte om de beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen van 20 oktober te respecteren en humanitaire visa toe te kennen aan een Syrisch gezin uit Aleppo. De regering bestudeert sinds gisteren de juridische mogelijkheden.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie zou een precedent kunnen scheppen. Het beleid van humanitaire visa mag dan wel een Europese regelgevende basis hebben, het verschilt heel erg van land tot land.

bron: Belga