Wat er gebeurt wanneer je arm slaapt

Foto wikimedia

Iedereen kent het: je wordt wakker en plots kan je je arm niet meer bewegen. Er ontstaat slaperige paniek en je probeert met alle macht er terug beweging in te krijgen. Hoe dat komt? Een overzicht.

Het tintelende gevoel dat je krijgt wanneer een ledemaat slaapt, is volkomen normaal en niets om je zorgen te maken. Meestal overkomt het je omdat je te veel druk hebt gezet op arm of been. Die druk zorgt ervoor dat zenuwen gekneld komen te zitten.

Die zenuwen werken als een elektrische kabel en sturen signalen van je lichaam naar je hersens en omgekeerd. Het zijn als het ware de telefoondraden van je hersens. Wanneer de zenuwen onder druk komen te staan, wordt het doorgeven van signalen bemoeilijkt. Dat zorgt voor het tintelende gevoel.

Zo nu en dan komt slaperigheid van de ledematen echter wel met pijn. Het voelt dan alsof er met naalden in je huid gestoken wordt. Dat komt doordat de zenuwen nadat ze terug de vrije loop krijgen, hypersensitief worden. Ook die sensatie verdwijnt na enkele ogenblikken probleemloos.

Verlamd

Wanneer je echter voor lange tijd druk hebt gezet op een ledemaat, valt het al eens voor dat je ledemaat verlamd aanvoelt. Bij sommigen ontstaat er dan paniek, maar ook die is in de meeste gevallen overbodig.

Zo nu en dan kunnen ledematen echter wel voor langere tijd verlamd zijn. De aandoening die de treffende titel ‘Huwelijksnachtverlamming’ heeft gekregen, zorgt voor langdurige verlamming van een ledemaat als gevolg van het druk zetten op. Zo vallen veel mensen in slaap met de arm onder zijn of haar bed partner. Het kan soms maanden duren vooraleer het gevoel helemaal terug is.

‘Zaterdagavondverlamming’ tenslotte kan ook voor inactiviteit zorgen die langer dan enkele momenten duurt. Wanneer je alcohol gedronken hebt, in slaap valt op je arm, is je lichaam vaak te diep in slaap om helemaal terug te ontwaken wanneer nodig.

In het overgrote deel, is het slapen van ledematen dus volkomen onschuldig. Verdwijnt het gevoel echter niet na enkele minuten, raadpleeg je best een dokter.