Zuid-Koreaans parlement gaat stemmen over afzetting presidente

Zuid-Koreaans parlement gaat stemmen over afzetting presidente

Het Zuid-Koreaanse parlement gaat vrijdag stemmen over de afzetting van de omstreden presidente Park Geun Hye, die al lange tijd onder vuur ligt door een corruptieschandaal.
Een week geleden bereikten de drie oppositiepartijen overeenstemming over een motie, die donderdag officieel werd voorgelegd aan het parlement. Na het indienen van de motie moet er binnen 72 uur over gestemd worden.
De Zuid-Koreaanse presidente Park ligt al enige tijd onder vuur, omwille van haar van fraude beschuldigde boezemvriendin Choi Soon. Die laatste is aangeklaagd voor fraude en machtsmisbruik.
Park zelf wordt ervan beschuldigd haar boezemvriendin Choi Soon Sil te hebben toegelaten zich in staatszaken te mengen en toegang te hebben verleend tot officiële documenten van de staat. Ook wordt de presidente ervan verdacht op toonaangevende bedrijven zoals elektronicagigant Samsung druk te hebben uitgeoefend om te doneren aan twee door Choi gecontroleerde stichtingen en die Choi voor persoonlijk gewin zou hebben aangewend.
Om de motie aan te nemen is een tweederdemeerderheid vereist. Bovenop de stemmen van de oppositie en onafhankelijke parlementsleden moeten er minstens 28 leden van de meerderheid meestemmen.

bron: Belga