Visum Syrisch gezin – Groenen “vorderen premier op” in parlement

Visum Syrisch gezin - Groenen "vorderen premier op" in parlement

Oppositiepartijen Groen en Ecolo willen premier Charles Michel, minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zo snel mogelijk in het parlement aan de tand voelen over de verklaringen van Francken in de zaak van de humanitaire visa voor het gezin uit Aleppo. “De reactie van premier Michel is dermate teleurstellend dat we hem moeten opvorderen”, zegt Kamerlid Kristof Calvo. Francken zei in de Kamer dat hij een arrest van het hof van beroep gaat aanvechten en geen humanitair visum wil afleveren voor een Syrisch gezin uit Aleppo. Zijn partij N-VA startte meteen daarna een campagne waarin ze spreekt van “wereldvreemde rechters”. In een reactie op de hetze die is ontstaan, zei premier Michel aan Belga dat zijn regering van plan is haar migratiebeleid te verdedigen met respect voor de rechtsstaat en de scheiding der machten. De hele zaak wordt behandeld in werkgroepen.

“Wij zijn bijzonder teleurgesteld door deze makke reactie van de premier”, zegt Calvo. “Dit is een vage oproep tot kalmte, terwijl een premier in deze maar 1 ding kan doen: zijn ministers duidelijk maken dat ze zich op een normale manier moeten gedragen en de scheiding der machten moeten respecteren. Dit is iets dat we zelfs aan onze kinderen meegeven.”

Groen en Ecolo willen dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke “zo snel mogelijk” een zitting organiseert met Michel, Francken en Geens – hetzij een plenaire vergadering, hetzij een gezamenlijke vergadering van de bevoegde commissies. “Dit is zo fundamenteel dat de premier naar het parlement moet komen. De numero uno van het land moet niet mak, maar duidelijk zijn.”

bron: Belga