Orde Vlaamse Balies “opnieuw verontwaardigd” over uitspraken Francken

Orde Vlaamse Balies "opnieuw verontwaardigd" over uitspraken Francken

“De Orde van Vlaamse Balies is opnieuw verontwaardigd over het feit dat de uitvoerende macht openlijk minachtende commentaren verspreidt over het werk van de rechterlijke macht. Dit schendt het principe van de scheiding der machten”. Dat stelt Dominique Matthys, voorzitter van het overkoepelend orgaan van alle advocaten die aan de 13 Vlaamse balies verbonden zijn, in een korte reactie op uitspraken van staatssecretaris Theo Francken.

Ondanks een arrest van het Brusselse hof van beroep, gekoppeld aan een dwangsom van 1.000 euro per dag en per familielid, weigert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een visum toe te kennen aan een Syrisch gezin dat Aleppo wil ontvluchten en kondigde hij aan in cassatie te gaan.

De Orde van Franstalige en Duitstalige Balies zegt “geschokt” te zijn door de houding van staatssecretaris Francken. “Dit gedrag ondermijnt de soevereiniteit van de rechterlijke macht en is onaanvaardbaar”, stelt Avocats.be. Theo Francken is niet bevoegd om recht te spreken. De vereniging nodigt de regering formeel uit “om zich in de plaats te stellen van zijn staatssecretaris en zich in te schrijven in een rechtsstaat, door uitvoering te geven aan uitgesproken rechterlijke beslissingen.”

“De rechtsstaat en de Belgische democratie zijn ernstig bedreigd”, reageert anderzijds de Franstalige Association syndicale des magistrats (ASM) na de weigering van Francken om een visum toe te kennen. “Uitvoerbare rechterlijke beslissingen moeten nageleefd worden, door de burgers maar ook door de politici. Het feit dat ze verkozen zijn, laat hen niet toe de Grondwet, de internationale verdragen en de wet te verkrachten”, benadrukt de ASM.

bron: Belga