Olympisch Comité gaat alle Russische stalen van 2012 en 2014 hertesten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Internationaal Olympisch Comité zal hertesten uitvoeren op alle stalen die werden afgenomen bij Russische atleten op de Zomerspelen van 2012 in Londen en de Winterspelen van 2014 in Sochi. Dat verklaarde het IOC na de publicatie van het tweede deel van het McLaren-rapport. Uit het rapport van WADA-onderzoeker Richard McLaren blijkt dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.

"De bevindingen van het rapport tonen aan dat er een fundamentele aanval was op de integriteit van de Olympische Spelen en de sport in het algemeen", aldus het IOC, dat eerder al begon met nieuwe analyses van in 2012 afgenomen stalen. Daarbij werden al elf Russen positief bevonden. De 63 bloedmonsters die in Sochi bij Russen werden afgenomen, werden ook al opnieuw geanalyseerd. Daarbij kwam geen dopinggebruik aan het licht. Het IOC zal nu ook de 254 urinemonsters opnieuw onderzoeken.

Het IOC voerde inmiddels met modernere wetenschappelijke methodes hertesten uit op 1.243 staten van de Spelen van 2008 en 2012. Dat leverde liefst 103 nieuwe dopingzaken op.

bron: Belga