Honderden mannen in Aleppo vermist

door
Belga
Leestijd 1 min.

Honderden mannen in het omsingelde stadsdeel Oost-Aleppo zijn volgens de Verenigde Naties na hun vlucht in gebieden onder controle van de Syrische regering verdwenen. De Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten beticht de rebellen er tegelijkertijd van burgers te belemmeren uit de gebieden van de oppositie te vluchten. De burgers zitten vast tussen twee oorlogspartijen, die blijkbaar schaamteloos de voeten vegen aan het humanitair volkenrecht, zei VN-woordvoerder Rupert Colville.

De families van de verdwenen mannen hebben al dagen niets meer vernomen van hen, verklaarde hij voorts. De mannen zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. Er heerst grote bezorgdheid over de "willekeurige arrestaties" door de Syrische strijdkrachten. Rond de 150 "activisten" blijven uit schrik om opgepakt te worden in de rebellengebieden.

De VN heeft bovendien berichten ontvangen dat gewapende oppositiegroepen op vluchtende burgers hebben geschoten. Het extremistische Jabhat Fatah al-Sham (het vroegere Al-Nusra Front) en een andere radicale militie zouden naar verluidt een onbekend aantal burgers ontvoerd en gedood hebben.

bron: Belga