Groeiende onvrede over grenscontroles Rekkem

door
Belga
Leestijd 2 min.

Menen is de controles aan de grensovergang in Rekkem op de E17 meer dan beu. Samen met VOKA, PZ Grensleie en de koepel van omliggende bedrijven Bitlar, roepen ze de Vlaamse, Belgische en Franse autoriteiten op om de controles op een andere manier te organiseren. Ze deden hun gemeenschappelijke oproep in Rekkem. Ellenlange files, een trieste reeks ongevallen met ondertussen al drie dodelijke slachtoffers, verkeersdruk in de omliggende gemeenten, om nog maar te zwijgen van het economische verlies van de bedrijven. De onvrede over de grenscontroles neemt toe, zeker nu die meer en meer lijken op een symbolische actie. "We zijn absoluut niet tegen controles, wel tegen de manier waarop", opent burgemeester van Menen Martine Fournier (CD&V)."Het moet op een andere, efficiëntere manier."

De partners hekelen het feit dat van de 130 grensovergangen met Noord-Frankrijk er amper twee bewaakt worden. "Dat is niet meer geloofwaardig. In Menen hebben we vijftien overgangen, waarvan zes op lokale wegen. We staan zelf in voor de controles, met onder meer ANPR-camera's. Hier hangt geen enkele camera, ondanks onze vraag aan Vlaanderen. Dit is en blijft een blinde vlek in het cameraschild", aldus Fournier.

Ook op economisch vlak is er schade. Door de dagelijkse files staan vrachtwagens aan de grensovergang, maar ook op en rond de logistieke zone LAR veel stil. "Ook de lokale wegen raken verzadigd. In oktober 2015 registreerden onze camera's 120.000 bewegingen, nu zijn dat er al 350.000. We zien ook steeds meer zwaar verkeer dat via de lokale wegen de E17 vermijdt", aldus Stefaan Vannieuwenhuyze van PZ Grensleie.

Daarom stellen de partners een aantal alternatieven voor. "De vaste setting van een Frans controledispositief op de grenssite is helemaal niet efficiënt. We vrezen dat dit nog zal aanhouden tot na de Franse presidentsverkiezingen in mei 2017. Daarom willen we controles op afwisselende tijdstippen en op verschillende overgangen. Het dispositief verderop opstellen is ook een optie, zodat het fileleed bij ons vermeden wordt", aldus Fournier die meteen nog eens aandringt bij Vlaanderen om de verloederde site dringend aan te pakken.

bron: Belga