Advocate Syrisch gezin: “Francken maakt geen kans in Cassatie”

Advocate Syrisch gezin: "Francken maakt geen kans in Cassatie"

Het cassatieberoep dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) instelt in de zaak van de humanitaire visa voor een Syrisch gezin met twee kinderen, “maakt geen enkele kans”. Dat zegt Mieke Van den Broeck, de advocate van de familie. “Ik heb het arrest grondig bestudeerd en ik zie geen fouten. Ik ben geen cassatieadvocaat, maar dat is mijn mening en ik ben daarin zelfverzekerd.” “Waar Cassatie zich nu over moet buigen, is of een uitvoerbaar vonnis mag worden uitgevoerd en of daar een dwangsom aan mag worden gehangen. Als het antwoord daarop nee is, dan vraag ik mij af wat wij hier nog zitten te doen”, zegt ze.
Het feit dat Francken naar het Hof van Cassatie stapt, verandert niets aan het plan om pas maandag een gerechtsdeurwaarder naar zijn kabinet te sturen. “Elke dag die verstrijkt, loopt de rekening op”, zegt Van den Broeck. “Bovendien is het zeer duur om een deurwaarder in te schakelen. De kosten zijn natuurlijk voor Francken, maar daar willen we dus niet in overdrijven.”

Dat de regering bekijkt of ze de dwangsom van 4.000 euro per dag op een geblokkeerde rekening kan storten tot na de uitspraak van het Hof van Cassatie, kan op weinig begrip van Van den Broeck rekenen. “Dat is juridisch niet mogelijk. Het doel van een dwangsom is om dwang uit te oefenen. Het gaat hier om belastinggeld, dus bij Francken zal die druk nu al niet hoog zijn, maar als het geld op een geblokkeerde rekening gestort mag worden, is er helemaal geen druk meer.”

Ook voor de campagne die N-VA donderdag op de sociale media startte tegen de “wereldvreemde rechters”, is de advocate scherp. “Die campagne is platvloers en zeer gevaarlijk voor de democratie”, zegt ze. “Er is wel vaker kritiek rond schending van de scheiding der machten, maar hier loopt men er gewoon mee te koop. Daar krijg ik echt schrik van.”

bron: Belga