Geen weekendplannen? Deze tips helpen je op weg

golemGolem (Op 9 en 10 december in Antwerpen) 
door
Mare
Leestijd 1 min.

De jonge theatermaker Thomas Ryckewaert maakt bevreemdend, hyperrealistisch theater waarin licht en decor een grote rol spelen - denk aan Castellucci, maar dan iets minder megalomaan. Ryckewaert studeerde naast theater ook biologie en filosofie, en al die invloeden komen samen in zijn nieuwe creatie die in deSingel in première gaat: Golem. De golem is volgens de oude Joodse overlevering een wezentje uit klei, dat door rituelen tot leven wordt gewekt. Maar het menselijke verlangen om te scheppen kan ook ten kwade keren...

Gentse Winterfeesten (Tot 8 januari 2017)

Gent is wijs in de winter. Natuurlijk is het decor van de kerstmarkt - tussen kathedraal, schouwburg en belfort - uniek. Voeg daar 130 chalets met streekproducten en hebbedingen en een feeërieke schaatsbaan aan toe, en nostalgische zielen weten waarheen. Maar Gent zou Gent niet zijn moesten er tussen al dat shopgeweld door dit jaar niet wat nieuwe en vree wijze accenten worden gelegd. Op duurzaamheid, bijvoorbeeld. Dit jaar krijgt de ijsbaan een nachtelijke overkapping zodat het koelingssysteem minder verbruikt. En wat met al die meeneem-bordjes en -bekers waarin we onze glühwein en kersthapjes meezeulen? Gedaan daarmee! De stad verplichtte de kerststalletjes dit jaar om de afvalberg te verkleinen met herbruikbare materialen. Top!

Brugge Foto (Tot 8 januari 2017) 

Een ijskoude winterwandeling met een culturele toets: dat is wat Brugge Foto te bieden heeft. Op veertien locaties door de stad, van het jeugdhotel tot kc De Werf of het Concertgebouw, kan je terecht voor verschillende fototentoonstellingen. Jasper Rigole toont een installatie in de Academie Brugge, er is jong werk van Klaartje Lambrechts in het Snuffel Youth Hostel en in De Republiek zie je het resultaat van een trip die fotograaf Peter De Bruyne samen met muzikant Daan Stuyven ondernam. Boeiend fotowerk op te ontdekken plekken in Brugge: een win-win.

Burning Ice (Op 10 december in Brussel)

Dit weekend is het gedaan met Burning Ice: met de tiende editie houdt Kaaitheater voor de laatste keer haar festival over kunst en klimaatverandering. Zijn de ijskappen intussen gestopt met smelten? Bah neen! Een reden te meer dus om deze laatste editie vol performances en talks mee te pikken, en wij tippen vooral de gekke muziekperformances van Myriam Van Imschoot (What Nature Says) en het fantastische ‘praatproject' Building Conversation, waarin de Nederlandse Lotte van den Berg ons leert hoe we opnieuw met elkaar in gesprek kunnen gaan.

De nieuwslezer (Op 10 en 11 december te Gent)

Schrijfster Jelle Van Riet en muzikant Nicolas Rombouts maakten samen 'De nieuwslezer', een muzikale vertelling waarin de jonge James het woord neemt. In een wereld vol snel en flitsend nieuws gaat hij op de rem staan om op zijn kamer de wereld vanuit zijn eigen blik te bekijken. Maar wie niet meeholt met de dagelijkse waan, krijgt het moeilijk om zich staande te houden… Voor negenplussers die houden van verhalen én van muziek.