Cadeautip: beats voor onder de boom

Over (muziek)smaak valt niet te twisten, maar één ding staat vast: iedereen weet een streepje muziek te waarderen op tijd en stond. Heb je geen idee met welke platen je je omgeving kan plezieren? Metro helpt je op weg.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Hitjes voor bitches

Is je hippe nicht tegen wil en dank verslingerd geraakt aan een fout vriendje, met alle gevolgen van dien? Schuif haar dan subtiel Beyoncés ‘Lemonade' toe onder de boom. Liefdesverdriet hoeft er niet per se slecht uit te zien en ook zelfverklaarde fierce popdiva's komen er in het leven al eens bedrogen uit. Die andere popdiva, Britney Spears, werd al ettelijke keren door het slijk gehaald, maar laat met haar album ‘Glory' zien dat een mens veerkrachtiger is dan je zou durven hopen. Mag het voor jouw familie iets minder dramatisch of iets kwaliteitsvoller? Dan kun je weinig fout doen met het verrassingsalbum ‘Blond' waarop Frank Ocean zich opnieuw van z'n meest creatieve kant laat zien. In de categorie ‘lichtvoetig luistervertier' zit je dan weer goed bij de Zweedse Tove Lo met ‘Lady Wood' of bij The Weeknd met hun nieuwste worp ‘Starboy'.

Melige meezingers

Voor menig millennial gaat een hele Milow-plaat wellicht te ver, maar we durven er goud om te verwedden dat deze Leuvense charmezanger intussen een vaste plek in je moeders hart veroverd heeft. Ook dorpsgenoot Stan Van Samang dwaalt daar ergens rond met zijn gelijknamige plaat. Enkele weken geleden slaagde hij er moeiteloos in om drie Sportpaleizen op z'n kop te zetten. Met diezelfde nummers zou hij dus op z'n minst één familiefeest moeten kunnen opvrolijken, toch? Voor zij die zich op de jaarlijkse familiekaraoke het liefst uitdrukken in het Engels kunnen we dan weer James Blake aanbevelen met zijn tienerproof popsongs vanop ‘The Colour in Anything'. De iets geavanceerdere zangeressen kunnen zich dan weer wagen aan de emotionele nummers van Emelie Sandé of John Legend.

Gouden oude

Het jaar 2016 is het jaar van de gevallen muziekhelden. De eindejaarsperiode is dus het uitgelezen tijdstip om gezellig met vaderlief herinneringen op te halen uit zijn vervlogen jeugd en de bijbehorende muzikale helden. David Bowie blies zijn laatste adem uit tijdens de opnames van ‘Blackstar', terwijl Leonard Cohen vlak voor zijn dood het toepasselijke ‘You Want it Darker' op het publiek losliet. ‘Hit n Run Phase Two', het muzikale testament van Prince, dateert al van december vorig jaar, maar we durven te wedden dat je vader daar niet om maalt. Bob Dylan, gelukkig nog springlevend, sleepte dit jaar als eerste liedjesschrijver ooit de Nobelprijs voor de Literatuur in de wacht. Meer aanleiding was er niet nodig voor een reeks nieuwe boeken die de briljante songteksten van deze muzikant eer aan doen. Ook The Rolling Stones behoren ongetwijfeld tot de jeugdhelden van de vijftigers in de familie. Op hun nieuwste album ‘Blue & Lonesome' eren Mick Jagger & co hun eigen muziekiconen. Twee vliegen in één klap!

Dappere Belgen

In het Nederlandstalige muzieklandschap is Bazart ongetwijfeld de poprevelatie van het jaar. Hun licht verteerbare liedjes vonden feilloos de weg naar heel wat tienerharten, maar wij durven te wedden dat ook de rest van de familie in stilte meegeniet van hun laatste plaat, ‘Echo'. Iets minder licht verteerbaar is ‘We Fucked A Flame Into Being', het donkere debuut van Warhaus. Een perfect geschenk waar de meerwaardezoeker zich eindeloos op kan verlekkeren. Dat geldt trouwens ook voor ‘Fever', de nieuwste worp van TaxiWars, waarop Tom Barman zich van z'n meest romantische kant laat zien. Liefhebbers van dromerige pop voorzie je in hun behoeftes met ‘In Dreams' van Hydrogen Sea of ‘Hunt You', het debuut van ex-Hooverphonic-zangeres Noémie Wolfs.

Mare Hotterbeekx