Vakbonden betogen in Brussel tegen sociale dumping in bouw

Vakbonden betogen in Brussel tegen sociale dumping in bouw

Een honderdtal mensen heeft afgelopen voormiddag in Brussel betoogd tegen de sociale dumping in de bouwsector. Er waren geen incidenten tijdens de manifestatie, een initiatief van de Belgische en Europese bouwvakbonden. Om 14 uur werd een delegatie ontvangen in het Europees parlement. De betoging vond plaats in de marge van een bijeenkomst van de Europese raad voor “Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken” (Epsco) die onderzoek deed naar de effecten van de detachering van arbeiders.

Volgens de vakbonden gingen er de afgelopen vijf jaar immers 25.000 jobs in de Belgische bouwsector verloren, hoewel die er nochtans goed voor staat. De herziening van de detacheringswet die voorzien is, gaat, hoewel het positieve elementen bevat, niet ver genoeg voor de werknemers in de bouw-, transport- en schoonmaaksector.

De bonden dringen er dan ook op aan om detachering tijdelijk te houden met een maximale looptijd. Daarnaast moet het aantal controles op fraude drastisch worden opgevoerd.

“Verschillende arbeiders verdienen 2 à 3 euro per uur op de werf”, zegt Brahim Hilami, van de Franstalige socialistische vakbond FGTB, die detachering een vorm van oneerlijke concurrentie vindt. Zeker omdat de gedetacheerde arbeiders geen sociale bijdragen betalen in België, besluit Hilami.

bron: Belga