Scholen zoeken steeds vaker hulp om schulden te innen

Scholen zoeken steeds vaker hulp om schulden te innen

Omdat ouders facturen van hun kinderen niet betalen, hebben 1.400 scholen dit jaar een beroep gedaan op een incassobureau om de schuld te innen. Dat bericht De Morgen. In enkele jaren tijd is het aantal scholen dat een incassobureau onder de arm neemt, meer dan verdubbeld. In 2012 waren het er 600, dit jaar ongeveer 1.400. Ze schreven zowat 12.000 gezinnen aan.

Opvallend genoeg is armoede niet de hoofdreden waarom ouders de rekening van hun kroost niet betalen. “Ik schat dat in 15 procent van de dossiers moeder of vader echt te weinig geld hebben”, zegt Etienne van der Vaeren, voorzitter van de Belgische Vereniging van Incasso-ondernemingen. Voor de rest is het vooral een kwestie van slordigheid of een gebrek aan motivatie.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) trekt 150.000 euro uit voor een proefproject dat volgend schooljaar van start gaat. “Scholen zullen in samenwerking met iemand uit de armoedesector en een pedagogische begeleider een traject uitstippelen om achterstallige facturen op een menswaardige manier te innen”, klinkt het.

bron: Belga