Nieuwe transgenderwet schrapt medische voorwaarden Nieuwe transgenderwet schrapt medische voorwaarden

Wie van geslacht wil veranderen, moet daar in de toekomst geen geslachtsoperatie meer voor ondergaan. Dat staat in de nieuwe transgenderwet van minister van Justitie Koen Geens en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Van geslacht veranderen kan binnenkort met een procedure van drie en maximum zes maanden en kinderen vanaf 12 zullen al hun voornaam kunnen laten veranderen. Wie van geslacht wilde veranderen, moest daar tot nu toe zich voor laten steriliseren en een zware geslachtsverandering voor ondergaan. Deze wet brengt daar verandering in. Concreet kan veranderen van geslacht binnenkort via een administratieve procedure van drie tot maximaal zes maanden. Die procedure start met een aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Na de aangifte volgt een wachttijd waarin de aanvrager zich uitgebreid informeert bij een transgenderorganisatie. Minimum drie maanden en maximum zes maanden daarna gaat de aanvrager opnieuw langs bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en brengt daarbij een attest mee waaruit blijkt dat hij/zij ingelicht is door een transgenderorganisatie over de gevolgen. Tot slot verandert de ambtenaar van de burgerlijke stand de akte van geboorte.

De nieuwe wet voorziet ook in mogelijkheden voor kinderen vanaf 12 jaar. Die kunnen binnenkort al hun voornaam laten veranderen in een naam die overeenstemt met hun beleefde genderidentiteit. Vanaf de leeftijd van 16 kan het geslacht ook gewijzigd worden in de akte van geboorte.

Volgens de ministers bouwt de wet voldoende garanties in tegen eventueel misbruik en lichtzinnig wijzigen. Het voorontwerp komt vrijdag 9 december op de ministerraad. Wie van geslacht wil veranderen, moet daar in de toekomst geen geslachtsoperatie meer voor ondergaan. Dat staat in de nieuwe transgenderwet van minister van Justitie Koen Geens en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Van geslacht veranderen kan binnenkort met een procedure van drie en maximum zes maanden en kinderen vanaf 12 zullen al hun voornaam kunnen laten veranderen. Wie van geslacht wilde veranderen, moest daar tot nu toe zich voor laten steriliseren en een zware geslachtsverandering voor ondergaan. Deze wet brengt daar verandering in. Concreet kan veranderen van geslacht binnenkort via een administratieve procedure van drie tot maximaal zes maanden. Die procedure start met een aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Na de aangifte volgt een wachttijd waarin de aanvrager zich uitgebreid informeert bij een transgenderorganisatie. Minimum drie maanden en maximum zes maanden daarna gaat de aanvrager opnieuw langs bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en brengt daarbij een attest mee waaruit blijkt dat hij/zij ingelicht is door een transgenderorganisatie over de gevolgen. Tot slot verandert de ambtenaar van de burgerlijke stand de akte van geboorte.

De nieuwe wet voorziet ook in mogelijkheden voor kinderen vanaf 12 jaar. Die kunnen binnenkort al hun voornaam laten veranderen in een naam die overeenstemt met hun beleefde genderidentiteit. Vanaf de leeftijd van 16 kan het geslacht ook gewijzigd worden in de akte van geboorte.

Volgens de ministers bouwt de wet voldoende garanties in tegen eventueel misbruik en lichtzinnig wijzigen. Het voorontwerp komt vrijdag 9 december op de ministerraad.

bron: Belga