Marine Le Pen wil einde maken aan gratis onderwijs voor buitenlanders

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen wil het gratis onderwijs in Frankrijk afschaffen voor de kinderen van buitenlandse ouders. Dat benadrukte ze in een gesprek met het Franse persbureau AFP. Buitenlanders zullen voortaan een "contributie" moeten betalen voor het onderwijs van hun kind, aldus Le Pen. "Ik heb niets tegen vreemdelingen", zo verklaarde Le Pen in alle ernst. "Maar ik zeg hen: 'Als jullie naar ons land komen, verwacht dan niet dat er voor jullie gezorgd wordt en dat jullie kinderen gratis onderwijs krijgen'. Dat is afgelopen, de speeltijd is voorbij", zo klinkt het.

Buitenlanders die werkloos zijn en dus niet via hun belastingen "op een legale manier bijdragen" aan de financiering van het onderwijs, zullen een contributie moeten betalen, stelt Le Pen. "Aan buitenlanders een bijdrage vragen voor de scholing van hun kinderen, is iets wat in veel landen gebeurt", zo verdedigt ze haar voorstel.

Voor kinderen van sans-papiers, is ze zelfs nog strenger. "Geen scholing meer voor illegalen", zo klinkt het. Le Pen is er sowieso voorstander van om alle mensen zonder wettig verblijf het land uit te zetten.

Momenteel hebben in Frankrijk alle kinderen nog recht op gratis openbaar onderwijs, ongeacht het statuut van de ouders.

Marine Le Pen is de presidentskandidaat van de extreemrechtse partij FN bij de verkiezingen van 2017. Volgens de peilingen maakt ze een grote kans om in de tweede ronde te geraken.

Bron: Belga