Laatste brief van Willem Elsschot aan uitgever te koop op Mechelse Antiquarenbeurs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens de Mechelse Antiquarenbeurs, die plaatsvindt van morgen tot en met zondag, kunnen verzamelaars onder meer een brief die de Vlaamse schrijver Willem Elsschot daags voor zijn overlijden schreef aan zijn uitgever, op de kop tikken. Ook het handschrift van "Portret van een man", een onuitgegeven filmscenario van Hugo Claus, is er te koop. Dat meldt Antiquariaat De Slegte, dat de stukken aanbiedt. "Met mij gaat het zo, zo. Maar ik ben dan toch weer thuis", schrijft Willem Elsschot op 30 mei 1960, een dag voor zijn overlijden, aan zijn uitgever Bob van Kampen. Aan de brief hangt een prijskaartje van 700 euro. Wie het scenario voor "Portret van een man" in zijn bezit wil krijgen, moet 3.450 euro neertellen. Hugo Claus schreef het in 2000 voor een project in samenwerking met producer Jan van Raemdonck. De stad Brugge trok echter haar subsidies in, waardoor de film er niet van kwam.

Andere topstukken die De Slegte naar eigen zeggen aanbiedt tijdens de beurs zijn originele handschriften en typoscripten van onder meer Felix Timmermans, Boudewijn Büch en Patrick Conrad, en ook originele pentekeningen van Anton Pieck voor Timmermans' roman "Pallieter".

De Mechelse Antiquarenbeurs vindt plaats in het Cultuurcentrum in de Minderbroedersgang in Mechelen. Op zaterdag is er van 11 tot 13 uur een gratis expertise van boeken en prenten. Behalve De Slegte neemt nog een 40-tal antiquaren deel aan de beurs.

bron: Belga