“Diervriendelijk vlees” is irritantste uitdrukking

De term “diervriendelijk vlees” is de irritantste uitdrukking van 2016. Bijna een derde van de 22.000 deelnemers aan de verkiezing “Weg met dat woord” stemde op het diervriendelijke vlees, als kreet die ze in 2017 niet meer willen horen. Dat meldde het Instituut voor Nederlandse Taal. Veel inzenders laten weten dat “diervriendelijk vlees” niet bestaat. “Een dier doden is per definitie niet vriendelijk”, zeggen ze. Nummer twee op de lijst van taalergernissen was “hun hebben”, in de plaats van “zij” of “ze hebben”, een constructie die vooral in Nederland voorkomt. Die kreet was drie op de tien deelnemers een doorn in het oog, gevolgd door “ik heb zoiets van”. Ook de stoplap “zeg maar” kan rekenen op een deel van de stemmen. Vlaamse inzenders ergerden zich aan “groentjes”, een verkleinwoord voor groente.

Vorig jaar won “me” (als bezittelijk voornaamwoord in plaats van “mijn”) de titel van gruwelwoord van het jaar. In 2014 was “oudjes” de winnaar, in 2013 “kids”.

Vanaf eind november kon iedereen uit Vlaanderen en Nederland via de website wegmetdatwoord.org woorden insturen die ze nooit meer willen horen in het nieuwe jaar. Uit ruim achtduizend inzendingen stelde het instituut een top tien van ergerlijkste woorden samen waar een week lang op kon gestemd worden.

Bron: Belga