Asielzoekers kunnen vanaf maart opnieuw teruggestuurd worden naar Griekenland

Asielzoekers kunnen vanaf maart opnieuw teruggestuurd worden naar Griekenland

De lidstaten van de Europese Unie moeten vanaf 15 maart opnieuw asielzoekers kunnen terugsturen naar Griekenland. Dat heeft de Europese Commissie vandaag voorgesteld. Het gaat wel enkel om asielzoekers die vanaf die datum via Griekenland de Europese Unie bereiken. De Dublinregels stellen dat asielaanvragen moeten gebeuren in het land van aankomst in de Europese Unie, maar de lidstaten sturen bijna geen vluchtelingen meer terug naar Griekenland sinds het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2011 oordeelde dat België de mensenrechten van een vluchteling schond door hem terug te sturen naar een land waar hij in onmenselijke omstandigheden werd opgevangen.

“De Griekse autoriteiten hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verhelpen van de tekortkomingen in hun nationale asielstelsel. Hierdoor kunnen er vanaf 15 maart 2017 geleidelijk aan weer Dublintransfers naar Griekenland plaatsvinden”, zo kondigde vicevoorzitter Frans Timmermans aan. Hij spreekt van “een belangrijke stap om het Dublinsystem en het Schengengebied weer normaal te laten functioneren”.

De Commissie beklemtoont dat de hervatting van de Dublintransfers geleidelijk zal verlopen, en niet met terugwerkende kracht voor alle vluchtelingen die de voorbije jaren via Griekenland het noordwesten van Europa bereikten. Het voorstel geldt enkel voor asielzoekers die Griekenland vanaf 15 maart 2017 bereiken of voor wie Griekenland op grond van andere Dublincriteria vanaf 15 maart verantwoordelijk is.

bron: Belga