Vlaams Parlement blaast 45 kaarsjes uit

Vlaams Parlement blaast 45 kaarsjes uit

Het Vlaams Parlement viert vandaag zijn 45-jarig bestaan. Exact 45 jaar geleden, op 7 december 1971, werd de Nederlandstalige Cultuurraad opgericht. Tijdens de jubileumzitting worden ook de Gouden Erepenningen uitgereikt aan 3 wetenschappers en een onderzoeksgroep. Daarnaast stelt het parlement een geactualiseerde versie van het boek ‘Het Vlaams Parlement’ voor en wordt een gelegenheidskunstwerk van Kasper Bosmans onthuld. Net als muzikant Tom Waits en basketballegende Larry Bird mag ook het Vlaams Parlement vandaag kaarsjes uitblazen, 45 om precies te zijn. Het is namelijk precies 45 jaar geleden dat de Nederlandstalige Cultuurraad, de voorloper van het huidige parlement, werd opgericht.

Tijdens de viering van zijn 45-jarig bestaan reikt het Vlaams Parlement zijn Gouden Erepenningen uit. Met de Gouden Erepenning huldigt het Vlaams Parlement mensen of organisaties die zich “langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen”.

Tot 1996 werden de penningen jaarlijks uitgereikt, sindsdien is het een tweejaarlijks evenement. Telkens wordt ook een centraal thema bepaald, gaande van kunst tot literatuur en wetenschap.

Voor de Erepenningen van 2016 werd uit 14 ingediende kandidaturen gekozen voor natuurkundige en wiskundige Ingrid Daubechies, de directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx, doctor in de farmaceutische wetenschappen en biotechondernemer Rudi Pauwels en de Onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven.

De Erepenningen zijn tijdens een huldezitting in het parlement overhandigd aan de laureaten. Eerdere laureaten van de Gouden Erepenning zijn onder meer kunstenaar Roger Raveel, urgentiearts Luc Beaucourt, sporters Kim Gevaert en Marc Herremans, musici Tom Barman en Raymond van het Groenewoud, regisseur Jan Verheyen en zuster Jeanne Devos.

Voor de 45ste verjaardag van het parlement werd ook het boek ‘Het Vlaams Parlement’, in 1996 gepubliceerd naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het parlement, grondig bijgewerkt en opgefrist. Aan de jonge Vlaamse kunstenaar Kasper Bosmans werd ook gevraagd om voor het 45-jarig bestaan van het parlement een kunstwerk te maken. Dat werk, met als titel ‘Legend: Jubilee’, wordt na de plechtige zitting en de uitreiking van de Gouden Erepenningen onthuld.

bron: Belga