Vervoort met dossier van sanering Schaarbeek-Vorming naar Overlegcomité

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussels minister-president Rudi Vervoort wil het dossier van de sanering van het voormalige spoorwegvormingsstation Schaarbeek-Vorming naar het Overlegcomité brengen. Dat verklaarde hij vandaag in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement, waar hij door Brigitte Grouwels (CD&V) geïnterpelleerd werd. Vervoort erkende dat de vooruitgang in het dossier maar klein is "in verhouding tot de ambities die de Brusselse regering voor dit terrein koestert en in verhouding tot het belang van deze gronden voor de Brusselse economie". In 2003 werd een richtschema goedgekeurd voor Schaarbeek-Vorming met aan de noordzijde een logistiek centrum dat aansluit op het kanaal, de spoorweg en de autosnelweg, centraal een grote gewestelijke voorziening en aan de zuidkant een stadswijk met 3.000 woningen, waarvan de helft openbare woningen. De bedrijven die gevestigd zijn in het Europees Centrum voor Fruit en Groenten (ECFG) en op Mabru kunnen zich verder ontwikkelen in het logistiek centrum.

De minister-president erkende dat er wat vertraging is in het opstellen van de geactualiseerde ontwikkelingsstrategie voor de site, maar in maart moet het Brussels planningsbureau Perspective een eerste rapport afleveren. Ook is via Beliris 68 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van strategische gronden, waaronder Schaarbeek-Vorming.

"Dat alles vervalt echter in het niets wanneer de federale regering - als hoofdrolspeler in dit dossier - haar beloftes niet nakomt en haar verantwoordelijkheid niet neemt", aldus Vervoort, die erop wijst dat het terrein eigendom is van meerdere federale instellingen, onder andere de NMBS. "De ontwikkeling van het terrein kan pas starten wanneer die instellingen de grond hebben gesaneerd en de spoorinfrastructuur hebben verwijderd. Tot mijn spijt moet ik andermaal vaststellen dat er tot dusver op dat gebied geen enkele belangrijke stap is gezet en dat er zelfs nog geen doorbraak is voor de aankoop van het terrein", vervolgde de minister-president. Hij kondigde aan dat hij het dossier op het Overlegcomité zal brengen, tot tevredenheid van Grouwels en Arnaud Verstraete (Groen).

bron: Belga