PostNL-CEO legt schuld voor mislukte overname bij bpost

PostNL-CEO legt schuld voor mislukte overname bij bpost

Herna Verhagen, de CEO van PostNL, legt de schuld voor de mislukte overname door de Belgische sectorgenoot vooral bij bpost zelf. Dat blijkt uit interviews van Verhagen in De Tijd en Het Financieele Dagblad. “De manier waarop bpost het proces heeft gevoerd, heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand, niet tot steun”, klonk het scherp. De beslissing van PostNL om het “finale en verbeterde bod” van bpost woensdagochtend definitief af te wijzen, kwam er volgens Verhagen omdat “geen van de stakeholders positief stond tegenover een overname”. De schuld voor dat gebrek aan steun, legt de PostNL-topvrouw grotendeels bij de strategie van bpost zelf. Verhagen hekelt vooral de openbaarheid van het overnamebod, waardoor het Belgische postbedrijf er volgens haar “een publiek proces” van heeft gemaakt.

“Bpost heeft er bewust voor gekozen om zijn bod op 6 november publiek te maken. De weken nadien zijn verschillende interviews gevolgd, die de ontstane commotie in Nederland verder hebben gevoed. Ik zou het toch wel een beetje anders gedaan hebben”, verklaarde Verhagen daarover.

Verhagen weerlegde tot slot ook de kritiek dat de beslissing van PostNL grotendeels werd ingegeven door de politieke weerstand in Den Haag. “Je kunt niet ontkennen dat postvoorziening plaatsvindt in een gereguleerde markt. Dan zal je wel degelijk rekening moeten houden met de overheid die de regels bepaalt voor die markt. Maar uiteindelijk is onze afwijzing afhankelijk van heel veel stakeholders, niet alleen de overheid”, zei de topvrouw van PostNL.

Ook Michiel Boersma, voorzitter van de Raad van Commissarissen van PostNL, ontkent in een interview in De Standaard dat PostNL en de politiek een één-tweetje hebben opgezet om het bod van bpost af te slaan. Voor Verhagen is het nu officieel over en uit met de overnamedromen van bpost. “Een zelfstandige toekomst is beter voor het bedrijf, zijn klanten, medewerkers en aandeelhouders”, besluit ze.

bron: Belga