Peumans pleit voor grotere Vlaamse autonomie

Peumans pleit voor grotere Vlaamse autonomie

Vlaanderen moet in de toekomst nog meer autonomie krijgen. Dat heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gezegd in zijn toespraak voor de 45e verjaardag van het Vlaams Parlement. Peumans wees onder meer op de fiscale autonomie. “Fiscale onafhankelijkheid leidt tot gezondere begrotingen én tot gezondere relaties met naburige regio’s”, aldus Peumans. Dag op dag 45 jaar geleden kwam de Nederlandstalige Cultuurraad, de voorloper van het huidige parlement, voor het eerst samen. In zijn toespraak naar aanleiding van die verjaardag gaf parlementsvoorzitter Peumans een overzicht van de geschiedenis van het Vlaams Parlement en het groeiende zelfbestuur van Vlaanderen.

Maar Peumans blikte ook vooruit. En in die toekomst kunnen er nog meer bevoegdheden naar Vlaanderen komen, meent Peumans. “Er zijn nog tal van domeinen te bedenken waarin Vlaanderen zichzelf als autonome natie verder kan ontwikkelen”, klonk het.

Peumans verwees naar enkele buitenlandse voorbeelden. “Zo beheren de Catalanen hun eigen regionale spoorwegen en hebben ze een eigen brandweer. Zo beschikt het Duitse Bundesland Noordrijn-Westfalen over een eigen justitie en consumentenbescherming. Zo hebben de Basken hun eigen politie en een eigen fiscale autonomie.”

Die grotere fiscale autonomie moet er ook in Vlaanderen komen, meent Peumans “zodat Vlaanderen minder afhankelijk wordt van dotaties van het federale niveau”. De parlementsvoorzitter verwees naar een studie van de KU Leuven waaruit blijkt dat regio’s die zich vooral laat spijzen door dotaties minder dynamisch werken dan regio’s die hun eigen fiscaal beleid mogen uitstippelen.

“Fiscale onafhankelijkheid leidt tot gezondere begrotingen én tot gezondere relaties met naburige regio’s”, aldus nog Peumans.

bron: Belga