Onduidelijkheid over behoud Medische Eenheid Lombardsijde

Volgens Groen bestaat de kans dat de Medische Eenheid in Lombardsijde de deuren zal sluiten. Dat meldt de partij, die naar eigen zeggen een interne nota kon inkijken, woensdag. Over het lot van de eenheid en zijn 230 personeelsleden houdt Defensie en het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de lippen stijf. Uit een nota van de Commandant van de Medische Component zou blijken dat er een voorstel gedaan wordt om de Medische Eenheid 1EMI te sluiten.
“De eenheid 1EMI bestaat uit ongeveer 230 personeelsleden, verspreid in Lombardsijde (180), Zeebrugge (40), Koksijde en Poelkapelle. Dit voorstel veroorzaakt onrust bij de militairen en hun families. Militairen zijn ook maar mensen en ze zijn het moe. Terecht. Het zou de zoveelste herstructurering zijn waarbij West-Vlaanderen in de klappen deelt en is voor Groen onaanvaardbaar. Ook de manier waarop getuigt van weinig respect voor de militairen”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).
“Na sluiting is de dichtstbijzijnde medische eenheid deze in Peutie, op 130 km afstand. De sluiting van 1EMI is een zoveelste platte besparingsoefening en slecht nieuws voor de performantie van de medische component binnen Defensie. Laten we ook niet vergeten dat de 1EMI ondersteuning levert aan de Search and Rescue in Koksijde en de marinebasis in Zeebrugge”, zegt De Vriendt.
Het groene Kamerlid wil de nota en de kwestie voorleggen aan Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) en zal hem dan ook interpelleren. Bij Defensie en het kabinet van de Defensieminister klinkt het unisono dat er niet gecommuniceerd wordt zolang er politiek geen akkoord is over de hervormingen van de kwartieren.

bron: Belga