Oliestaat Texas sluit ogen niet voor Belgische cleantech

Oliestaat Texas sluit ogen niet voor Belgische cleantech

Texas, een belangrijke producent van petroleum en gas en de nummer 1 in de VS inzake onderzoek en innovatie rond windenergie, sluit de ogen niet voor de sector van de cleantech. Zo bleek uit een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de energiesector, gegroepeerd rond de universiteit van Austin, en vertegenwoordigers van de Belgische sector van de cleantech. Het ging om een initiatief van Brussels Invest and Export en de Kamer van Koophandel van Austin in het kader van de economische missie in Texas in aanwezigheid van prinses Astrid. Brussels staatssecretaris van Buitenlandse Handel, Cécile Jodogne, wees op het belang van vernieuwende oplossingen om de levenskwaliteit van mens, dier en plan te verbeteren op de planeet en meer in het bijzonder in steden zoals Austin en Brussel.

Jodogne gaf een overzicht van de Brusselse initiatieven rond energie-efficiëntie in de vastgoedsector zoals de promotie van passiefgebouwen, die reeds de interesse opwerkte van steden zoals New York of Vancouver, recyclage via gescheiden afvalophaling, en de kringloopeconomie, waarvoor het Brussels beleid andermaal een onderscheiding kreeg van het Europa van de Regio’s.

In de rand van de ontmoeting konden verschillende Belgische bedrijven hun projecten aan de Amerikanen voorstellen, zoals Schreder (slimme openbare verlichting), Origis (zonnepanelen), CO2logic (koolstofneutrale oplossingen) en LR Physics (studiebureau).

De Belgische delegatie bracht gisteren ook een bezoek aan de toeristische stad Alamo, waar de Texaanse onafhankelijkheidsoorlog plaatsvond. Prinses Astrid, federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem en zijn Brusselse collega Jodogne hadden na een bezoek aan de historische plaatsen een ontmoeting met de plaatselijke burgemeester, terwijl de meegereisde ondernemers contacten hadden met economische actoren.

bron: Belga