Nederlandse regering vraagt België centrales tijdelijk te sluiten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, heeft de Belgische regering gevraagd te overwegen onze kerncentrales tijdelijk te sluiten. Dat deed zij nadat uit onderzoek naar voren was gekomen dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale Tihange heel groot zou zijn, zo zei ze in de Nederlandse Kamer.

Volgens Schultz is inmiddels gebleken dat het onderzoek "schandalig slecht" was, maar is nog steeds niet duidelijk hoe het werkelijk met de brandveiligheid zit. Op haar suggestie om de centrales tijdelijk te sluiten in afwachting van nieuw onderzoek, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat niet te willen. "Ik zou een andere afweging maken", zei Schultz woensdag in de Kamer.

Eerder kwam ook naar buiten dat de veiligheidscultuur bij de centrales niet op orde is. Daarop hebben de Belgische autoriteiten een reeks maatregelen genomen, aldus Schultz. In de grensstreek in Nederland maar ook in Duitsland is veel bezorgdheid over de centrales. Zo raakte dit weekend bekend dat Duitsland extra jodiumtabletten inslaat uit schrik voor de veiligheid in Tihange.

bron: Belga