Michel praat met Algerijnse premier over gedwongen terugkeer Algerijnen zonder papieren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel heeft in Algiers een onderhoud gehad met zijn Algerijnse collega Abdelmallek Sellal. Er is onder meer gesproken over de gedwongen repatriëring van (criminele) Algerijnen zonder papieren. Over hun terugname zou België graag een bilateraal akkoord sluiten met Algerije.

In de Belgische gevangenissen zijn momenteel meer dan vijfhonderd mensen opgesloten die zeggen de Algerijnse nationaliteit te hebben. Een aantal gevangenen zonder papieren beweert Algerijn te zijn omdat ze weten dat het moeilijk is dat snel te controleren. Tijdens de gesprekken woensdag is gesproken over een verbeterde informatie-uitwisseling.

Ons land zou al langer Algerijnse criminelen zonder papieren willen terugsturen, maar daarover is een readmissie-akkoord met Algerije nodig. De machete-aanval op politieagenten in Charleroi van deze zomer, gepleegd door een Algerijn in illegaal verblijf, bracht het onderwerp terug in de schijnwerpers.

"We hebben diepgaand en concreet van gedachten gewisseld over economische ontwikkeling, veiligheid en vraagstukken rond migratie", zei premier Michel na afloop van de vergadering. Hij stelde bij zijn Algerijnse collega een wil vast om samen te werken. "We hebben afgesproken elkaar in de loop van volgend jaar terug te zien".

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in Algiers. Ook hij sprak na zijn gesprekken daar van een "constructief klimaat" en nam "een politieke wil om vooruit te gaan" waar bij zijn gesprekspartners.

bron: Belga