Levenslang gevorderd voor gewezen Bosnisch-Servische militaire leider Mladic

door
Belga
Leestijd 1 min.

De openbare aanklagers hebben voor het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag een levenslange celstraf gevorderd voor de voormalige militaire leider van de Serviërs in Bosnië, Ratko Mladic. Hij is schuldig aan de massamoord in Srebrenica in 1995, zeiden de aanklagers woensdag voor het VN-tribunaal. Mladic kent zijn lot in november 2017. Mladic, gekend als de "slachter van de Balkan", is schuldig aan de ergste oorlogsmisdaden, zei procureur Alan Tieger. Elke straf lager dan levenslang, is volgens hem een belediging voor de slachtoffers, levend of dood, en de gerechtigheid.

Mladic werd 26 mei 2011 opgepakt in Servië, nadat hij maar liefst zestien jaar uit de handen van de internationale justitie wist te blijven. Hij wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië. In dat conflict tussen 1992 en 1995 vielen 100.000 doden en sloegen 2,2 miljoen mensen op de vlucht. Zijn al meer dan vier jaar durende proces is het laatste van het VN-tribunaal over de misdaden tijdens de oorlog in Bosnië.

Srebrenica werd op 11 juli 1995 ingenomen door Bosnisch-Servische milities. Daarop werd de bevolking verdreven en zo'n 8.000 moslimmannen en -jongens werden door de milities weggevoerd en later vermoord. Het was de grootste slachtpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Belga