Jambon wil lokale besturen slagkracht geven in strijd tegen misdaadbendes

Jambon wil lokale besturen slagkracht geven in strijd tegen misdaadbendes

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de lokale besturen meer wettelijke middelen geven om misdaadbendes via bestuurlijke handhaving aan te pakken, zoals in Nederland met succes wordt toegepast. Jambon begint in Antwerpen en Limburg met een proefproject, schrijft de Gazet van Antwerpen vandaag. De Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC) spelen in Nederland een belangrijke rol in de bestuurlijke aanpak van motorbendes, cannabisproducenten en malafide ondernemingen.

Minister Jambon laat nu onderzoeken of een bestuurlijke aanpak ook in ons land kan worden toegepast, en heeft daarvoor bij wijze van proefproject RIEC’s opgericht in Antwerpen en Limburg. Die moeten vooral onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden bestaan om criminaliteit via bestuurlijke weg aan te pakken.

“De betrokken partners onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er nu al zijn en waar we onze wetgeving zouden kunnen veranderen om een bestuurlijke handhaving mogelijk te maken”, zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck, die toevoegt dat het project opgestart werd “nadat enkele gemeenten bij ons hadden aangeklopt naar aanleiding van problemen die ze ondervonden met criminele motorbendes”. “We kwamen tot de vaststelling dat gemeenten over heel weinig wettelijke middelen beschikken om bestuurlijk tegen dat soort fenomenen op te treden”, zegt hij.

bron: Belga