Iowa-gouverneur Branstad volgende Amerikaanse ambassadeur in China

Iowa-gouverneur Branstad volgende Amerikaanse ambassadeur in China
Iowa-gouverneur Branstad volgende Amerikaanse ambassadeur in China

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zal de gouverneur van Iowa, Terry Branstad, aanstellen als toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Peking. Dat bevestigde een woordvoerder van het team van de president-elect woensdag. Branstad wordt ook wel omschreven als een “oude vriend” van het Chinese leiderschap. Branstad heeft volgens de Amerikaanse krant The Washington Post sterke banden met China en een persoonlijke vriendschap met de Chinese president Xi Jinping, die al decennia aanhoudt. Als de aanstelling wordt bevestigd, kan dat volgens de krant opgevat worden als een manier om China gerust te stellen dat Trump het belang van gezonde relaties met Peking begrijpt.

Trump was onder de indruk hoe goed Branstad China en het Chinese volk begrijpt, aldus woordvoerder Jason Miller. Trump denkt dat Branstad iemand is “die ons land op het wereldtoneel goed zal vertegenwoordigen”.

Trump nam een kritische positie in tegenover China. Hij hekelde het land voor wat hij oneerlijke handelspraktijken noemde. Ook oogstte hij kritiek met een telefoontje naar de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Dat is ongezien, aangezien de Verenigde Staten in 1979 de betrekkingen met Taiwan verbraken. Het contact kan leiden tot woede bij China, dat Taiwan niet als onafhankelijke staat erkent.

Bron: Belga