Horecapersoneel krijgt loon vanaf februari niet meer in cash uitbetaald

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het personeel in horecazaken zal tot 2 februari nog loon in cash uitbetaald krijgen. Maar daarna is het onherroepelijk gedaan met de uitbetaling in de hand. Dat zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen dinsdag. De Kamer stemde er vorig jaar al mee in om voortaan het loon enkel nog via overschrijving of cheque over te maken, tenzij in het sociaal overleg hier toch een consensus over werd gevonden. Maar de vakbonden gaven in januari van dit jaar al te kennen dat ze geen cash betaalde lonen meer willen in de horeca. Een aantal werknemers krijgen hun loon niet of niet volledig bij cashbetaling, hekelden ze toen. Bovendien wezen de bonden erop dat de ban op cashbetalingen mee het zwartwerk moet beteugelen.

Horeca Vlaanderen kon er telkens voor zorgen dat de beslissing werd uitgesteld. Maar op 2 februari valt het doek definitief voor de cash uitbetaling in cafés en restaurants.

De sectorfederatie is ontgoocheld over het verbod. "We betreuren het dat de vakbonden de uitzondering hebben verworpen. Wij waren vragende partij om dit te behouden. Zeker voor studenten en mensen die voor een korte periode in de horeca werken, is het handig dat ze hun loon meteen uitbetaald krijgen", zegt woordvoerder Gerrit Budts.

Aangezien het overleg met de bonden over dit thema is afgerond, zal Horeca Vlaanderen zich wel bij het verbod moeten neerleggen. "Maar", besluit Budts, "dit zal het zwartwerk niet uit de sector bannen".

bron: Belga