Hertelling stemmen presidentsverkiezingen Michigan begonnen

Hertelling stemmen presidentsverkiezingen Michigan begonnen

In de Amerikaanse industriestaat Michigan is gisteren het hertellen van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van 8 november begonnen. Dit heeft de Groene kandidate Jill Stein meegedeeld. Stein heeft een hertelling gevraagd omdat zij beducht is voor gebreken en manipulaties van de stemmachines. De procedure startte gisteren op in twee counties, de rest volgt vandaag, aldus de politica. Er was een rechter aan te pas gekomen om de manuele hertelling van alle stemmen in de staat te kunnen starten.

Stein heeft ook een hertelling gevraagd in de staten Wisconsin en Pennsylvania. In de drie staten heeft de Republikein Donald Trump zeer nipt van de Democrate Hillary Clinton gewonnen.

In Michigan had de vastgoedmagnaat een voorsprong van 10.704 stemmen of 0,2 procentpunt meer. Stein zegt dat de stemmachines in die staat 75.335 stemmen niet hebben geteld.

In Wisconsin startte het hertellen morgen. Volgens de voorlopige gegevens leverde dit maar marginale veranderingen op. Trump won in Wisconsin met ongeveer 22.000 stemmen meer, of 0,8 procentpunt.

In Pennsylvania liep de Groene kandidate een blauwtje op. Ze keek tegen hoge kosten aan en heeft een federale rechter gevraagd om een hertelling te bevelen. In de staat haalde Trump 65.000 stemmen meer dan Clinton, wat staat voor 1,1 procentpunt.

De hertellingen dienen voor 13 december afgerond. Naar verwachting zal het geen invloed hebben op het eindresultaat. Trump zal wellicht zijn meerderheid in het Electoral College behouden.

bron: Belga